Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim .

FAQ

FAQ

FAQ

Canine Herpes Virus (CHV): dat is de officiële naam voor het herpesvirus bij honden. Het wereldwijd verspreide DNA-virus kan bij alle honden, jong en oud en van elk ras, voorkomen. Om meer inzicht te geven in het virus zetten wij de veelgestelde vragen voor je op een rij in onderstaande FAQ.

 • Welke honden kunnen het herpesvirus krijgen?

  Het herpesvirus bij honden komt wereldwijd voor, bij alle rassen en alle leeftijden. Zo’n 40% van alle honden in Nederland is besmet. Dat percentage is in kennels en fokkerijen soms veel hoger.

  Achtergrond herpesvirus

 • Wat zijn de ziekteverschijnselen bij herpes?

  Infecties ter hoogte van de geslachtsorganen, ooginfecties, infecties van de voorste luchtwegen en de bek, kleine nesten, teven die niet drachtig worden, doodgeboren pups en/of pups die sterven kort na de geboorte. 

  Over de verschijnselen

 • Is het effect van het herpesvirus gelijk voor alle honden?

  Voor jonge pups is het herpesvirus vaak fataal. Jonge pups kunnen nog niet hun eigen lichaamstemperatuur reguleren en hun afweersysteem is nog niet ver genoeg ontwikkeld. Daardoor kan het virus makkelijk toeslaan. Oudere pups en volwassen honden kunnen met het virus leven en zo nu en dan ziekteverschijnselen vertonen. 

  Herpesvirus bij pups

 • Mijn hond hoest veel: heeft hij het herpesvirus?

  Kennelhoestachtige verschijnselen kunnen een aanwijzing zijn voor besmetting met het herpesvirus. Omdat er vele andere oorzaken mogelijk zijn, is het verstandig een afspraak te maken bij de dierenarts.

  Zoek dierenarts

 • Hoe herken ik of een pup het herpesvirus heeft?

  De ziekteverschijnselen verschillen per pup, zelfs in hetzelfde nest. Dit komt doordat elke pup een andere hoeveelheid antistoffen binnenkrijgt via de moedermelk. Mogelijke symptomen van het herpesvirus zijn: niet drinken, lusteloosheid, ademnood, uitvloeiing uit de neus, ogen en bek, braken, groen/grijs gekleurde ontlasting, voortdurend geschreeuw, stuiptrekkingen, staren en een pijnlijke buik bij aanraking.

  Verschijnselen bij pup

 • Mijn pup braakt: kan dit het herpesvirus zijn?

  Braken kan een signaal zijn van het herpesvirus, maar het kan ook een andere oorzaak hebben. De dierenarts kan op basis van onderzoek meer vertellen.

  Zoek dierenarts

 • Mijn pup drinkt niet: wat nu?

  Als je pup niet drinkt, dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de dierenarts. Een pup die geen melk drinkt bij de moeder krijgt geen beschermende antistoffen binnen van de moederhond en loopt een groter risico om ziek te worden van het herpesvirus.

   

 • Wanneer overlijdt een pup aan herpes?

  Ongeveer één week na de geboorte komen de symptomen tot uiting, als de pup besmet is. De pup sterft in dat geval vaak binnen een paar dagen.

  Virus bij de pup

 • Hoe vindt de besmetting plaats?

  De besmetting vindt vaak door middel van contact met besmette honden plaats. Je hond heeft het virus dan de rest van zijn leven. Dit betekent niet dat de ziekteverschijnselen altijd tot uiting komen. Pups raken vaak tijdens of na de geboorte geïnfecteerd door de teef. Dit kan ook gebeuren wanneer zij de pups wast. Vaccinatie van de teef kan problemen in het nest door het herpesvirus voorkomen.

  Bronnen van besmetting

 • Hoe kan ik besmetting voorkomen?

  Door vaccinatie van de teef en door hygiënische maatregelen te treffen. Het virus is gevoelig voor diverse schoonmaak- en desinfectiemiddelen. Het virus vermenigvuldigt zich het beste bij temperaturen onder de 37 graden Celsius. Een warmtelamp kan helpen om de pups en hun omgeving op temperatuur te houden. In kennels waar het herpesvirus is vastgesteld wordt geadviseerd dragende teven drie weken voor de geboorte totdat de pups drie weken oud zijn apart te houden van de andere honden. Honden die besmet raken met het herpesvirus kunnen hier niet van genezen.

  Herpesvirus voorkomen

 • Is er een verband tussen kennelhoest en het herpesvirus?

  Het herpesvirus kan kennelhoestachtige verschijnselen geven. De dierenarts kan uitsluitsel geven of jouw hond het virus heeft.

  Zoek dierenarts

 • Kan het herpesvirus worden behandeld?

  Nee, als jouw hond besmet is met het virus dan draagt hij dit de rest van zijn leven met zich mee. Ziekteverschijnselen zijn echter niet altijd aanwezig. Ook voor jonge pups die besmet zijn met het herpesvirus is geen behandeling beschikbaar.

 • Hoe weet ik zeker of mijn hond herpes heeft?

  Honden kunnen drager zijn van het herpesvirus zonder dat er ziekteverschijnselen zichtbaar zijn. Bij verminderde weerstand kan het virus tot uiting komen. Bijvoorbeeld in periodes van stress, tijdens de dracht of bevalling. Het is niet altijd mogelijk om de besmetting vast te stellen. Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts.

  Zoek dierenarts

Heeft u zelf een vraag?